Vårt område Information

 

Vår stugby ligger vid Fjätervålen, vars topp är 1002 möh. Stugbyn grundades på 1960-talet och vi har fina längdskidspår och ett alpint skidområde. Den snöfria perioden finns det härliga vandringsmöjligheter.

Vi har ca 240 privatägda stugor i området. Stugorna ligger fint inbäddade i naturen. Eftersom tomterna är relativt stora och utspridda över ett större område, så får man en fin naturkänsla överallt.

Fjätervålen är utmärkt att ha som bas för utflykter i trakten, både  vinter, vår, sommar och höst. Ett nära mål kan vara Fjätfallet som ligger ca 2 km från området. Där kan man uppleva vattenfallet från båda sidor av älven eftersom föreningen Övre Fjätfallets vänner lät bygga en ny hängbro 2015. Från andra sidan bron tar man sig upp till Stenkojan, ett vindskydd som är byggt intill ett flyttblock. Stigen passerar genom ett övergivet skogshuggarboställe.

Är det varmt kan man ta sig ett bad i någon av Fjätälvens jättegrytor. Man kan också åka ca 10 km norrut till Stora Harundsjön, där det finns en naturlig sandstrand och det är ganska långgrunt. Härligt att ligga i vattnet och se på snöfläckarna på fjällen i fjärran!

Skidspåren

Vi har fantastiska möjligheter till fin längdskidåkning i Fjätervålen. Elljusspåret är trevligt att åka efter mörkrets inbrott. Sedan finns spåren uppe runt Idreflötan och fjället runt som varmt rekommenderas. De ger en naturupplevelse lite utöver det vanliga. Om ni väljer spåret "Fjället runt" så finns möjlighet att rasta vid Rybäckskojan. Där kan man njuta av utsikten mot Städjan.

Framöver planeras det för en grillplats/vindskydd ute på Björnmyren eller i närheten. Det exakta läget är inte spikat än. Runt Björnmyren finns ett lättåkt spår som passar särskilt bra till barnfamiljer.

Det pågår också en dialog med Länsstyrelsen om att få sätta upp en grillplats i norra delen av Idreflötaspåret, men Fjätervålen AB har i nuläget inte fått något besked angående detta.

Det planeras också att upprätta fler gångvägar mellan olika områden i stugbyn för att göra det lättare att promenera utan att behöva använda bilvägarna.

Go to top